Hvorfor Taxman?

Dette er mitt første blogginnlegg. Jeg tenkte derfor å blogge litt om hvorfor jeg blogger, såkalt metablogging, men først må jeg blogge litt om navnet. «Taxman» er en sang av Beatles, her kan du høre den på Youtube, av en eller annen grunn med Indonesisk tekst. Så er dette en kulturblogg om Beatles i en Indonesisk kontekst? Nei, dessverre. Der har jeg ingen kompetanse. Temaet i sangen derimot, som var Storbritannias høye progressive beskatning, kan jeg litt om. Nå innser jeg at George Harrison, som skrev sangen, klarte å kommunisere dette bedre enn jeg noen gang kommer til å klare. Ihvertfall mer fengende, men jeg tar en doktograd i skatteøkonomi ved Skattesenteret på Norges Handelshøyskole, så noe og litt mer variert bør jeg klare.

Så til hvorfor jeg blogger. For det første mener jeg akademikere har et grunnleggende ansvar til å delta i den offentlige debatten. Anse dette som mitt første skritt i den retningen. Så hvorfor synes jeg de fleste akademikere bør delta oftere i samfunnsdebatten? Først og fremst fordi staten ofte betaler lønnen og eller forskningsmidlene våre. En av de tingene staten krever av oss tilbake er kunnskapsspredning, hvorav en av de viktigste plattformene for det er det skriftlige ord.

Videre skal akademikere være autoriteter på sitt felt, og de gjør det gjennom å være oppdatert og kanskje også delta på forskningsfronten i sitt fag. Har du tid til å lese forskningsartikler 2-3 timer om dagen, hver dag de neste fire årene uten at det påvirker jobben din? Det ER jobben min! Med den kunnskapen kommer det også et ansvar om å dele, ikke minst fordi noen andre har delt den med deg.

Det siste argumentet mitt for at akademikere har en plikt til å delta i samfunnsdebatten er at de tross alt er mer nøytrale enn mange parter som ofte er involvert i den offentlige debatten, og at de derfor er en sårt trengt stemme. For å ta et eksempel vi alle kjenner, tenk tilbake på forrige streik, eller trussel om streik. Helt uavhengig av sakens kjerne, vil det i de fleste slike konflikter være en arbeidsgiverorganisasjon på den ene siden, og en arbeidstakerorganisasjon på den andre. De er uenige, og derfor nærmer streiken seg med stormskritt. Så hvem har rett og hvem har skyld i at det kanskje blir streik? Vel, det er vanskelig å si. Ifølge de forskjellige partene er det noen andre som er urimelige og har skyld. Sannsynligvis har de litt rett begge to, men begge parter er betalte særinteresseorganisasjoner, et faktum man ikke bør undervurdere. Her kan akademikeren være et friskt tilskudd, selv om det ofte er en eldre herremann som begynner setninger med: «På den ene siden…». Nå skal jeg ikke overselge dette punktet, akademikere kommer i alle politiske farger, og man bør være kritisk også til dem. Et hett tips er at»På den ene siden…» bør etterfølges av «på den andre siden…». Eventuelt bør hele setningen begynne med «forskning viser…».

Det er likevel ikke bare plikt som gjør at jeg (forhåpentligvis) begynner å blogge. På min vei mot doktorgraden håper jeg å plukke opp og dele interessant forskning, interessante betraktninger og innsikt i livet som akademiker, fra praktiske verktøy for dataanalyse, til hvilken blyantbløthet man bør bruke på løsningsforslag som skal kopieres og distribueres. Og hvis jeg noengang havner på radio og sier noe dumt, så kan jeg skrive hva jeg egentlig mente her!

Viktigst er vel kanskje likevel at jeg valgte akademia fordi jeg er veldig nysgjerrig, jeg har masse idéer og masse fagglede. Gjennom denne bloggen håper jeg å kunne dele noen av idéene mine, dele noe av den entusiasmen jeg selv føler og dele forskning jeg føler blir underkommunisert i media. Forhåpentligvis kommer jeg med konstruktive innlegg og får konstruktive tilbakemeldinger. Høres dette bra ut, så meld deg gjerne på epostlisten nederst i denne posten, eller følg meg på Twitter.

En tanke om “Hvorfor Taxman?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.